Valokuvien ja tekstien kopioiminen ilman lupaa on kielletty.

14. joulukuuta 2015

14.luukku/ Tulipa sanottua

...SITTEN HERKUTELLAAN KUUSEN ALLA...

Kuvahaun tulos haulle joulu kiiltokuva

No kyllä...me herkuttelemme kuusen alla täällä Suomessa, ja kinkulla tietenkin...mutta lukekaapas toverit, miten muualla maailmassa herkutellaan jouluna:

Ruotsi- tämä esi-isieni maa
Ruotsalainen jouluruoka muistuttaa monilta osin suomalaista. Mutta on mukana sellaisiakin herkkuja, joita me emme välttämättä jouluruoaksi miellä. Joulupöytään katetaan kinkkua, glögiä, silliä, graavilohta ja lipeäkalaa. Mutta ruotsalaisella jouluaterialla voidaan herkutella myös prinssinnakeilla, lihapullilla, janssonin kiusauksella ja jopa kaalikääryleillä! Piparit maistuvat jälkiruokana naapurimaassakin.
 ***

Norja - kieli jota meidän frouva mökkimatkoillaan joskus puhuu
Norjalaisissa joulupöydissä tarjotaan usein paahdettua porsaan vatsaa hapankaalin, keitettyjen perunoiden ja kastikkeen kanssa. Tätä herkkua popsitaan jouluna kuudessa kymmenestä norjalaiskodista. Savustettu lampaankylki lanttusoseen kanssa on toiseksi suosituin vaihtoehto. Norjalaiset nauttivat jouluisin myös kalkkunasta, turskasta ja joulukinkusta. Jälkiruokana voidaan tarjoilla esimerkiksi lakkoja ja kermavaahtoa tai riisipuuroa marjakastikkeen kera.
***

Viro - Tätä maata minä muistelen lämmöllä...Kristiinas sporttihalli on tullut tutuksi jokaisena vuoden aikana...
Perinteinen virolainen jouluateria koostuu porsaanlihasta, hapankaalista sekä verimakkaroista. Ruokapöytään katetaan myös perunoita ja vahvaa sinappia, ja palan painikkeeksi juodaan esimerkiksi olutta.
***

Iso-Britannia- täällä asuu maailman rumimmat ihmiset mutta kauneimmat kissat?(PS: Kuka nyt kauniilta näyttää kun koko ajan sataa? En minä ainakaan.)
Brittiläisen joulupöydän kuningas on kalkkuna. Kalkkunan lisäksi tarjoillaan vihanneksia, sekä joskus myös pekonia ja makkaroita sekä karpalokastiketta. Ennen kalkkunan yleistymistä jouluisin oli tapana syödä paahtopaistia tai hanhea. Kasviksista varsinkin ruusukaalit kuuluvat englantilaiseen joulupöytään. Jälkiruokana popsitaan jouluvanukasta ja -kakkua tai suklaata. Myös mince pie -piiraat ovat suosittuja. Toisin kuin usein luullaan, niiden sisällä ei ole jauhelihaa, vaan piiraat on täytetty kuivatuista hedelmistä, sokerista ja mausteista tehdyllä seoksella.
***

Saksa- Meidän Frouvan esi-isien maa
Saksassa herkutellaan jouluisin karpilla tai hanhipaistilla. Pöydässä voi olla myös nautaa tai jänistä, ja lisukkeena punakaalia, perunamykyjä sekä makkaroita. Jälkiruoista mainittakoon hiivalla kohotettu stollen-hedelmäkakku, jonka sisältä voi löytyä marsipaanisydän.
***

Italia -täältä tulevat ne WW2015 Woittajat!
Perinteinen talialainen jouluruoka vaihtelee eri puolilla maata. Pohjoisessa jouluruokana on usein porsasta, kastanjoilla täytettyä kalkkunaa tai perunamuusin ja linssien kanssa tarjottua lammasta. Roomassa ja Etelä-Italiassa perinteinen jouluherkku on ankerias, ja sen lisäksi voidaan tarjoilla kanaliemessä kypsennettyjä tortellineja tai lammasta. Kuuluisimpia italialaisia joulujälkiruokia on milanolainen hedelmäkakku panettone.
***

Yhdysvallat- Kaikkien Maine coonien kotikunnas, täältä isosta maasta me kaikki olemme alkujaan lähtöisin...
Yhdysvalloissa jouluperinteet voivat vaihdella sen mukaan, mistä päin maailmaa juhlijoiden juuret ovat. Jos sukujuuret ovat Länsi-Euroopassa, syödään jouluna kalkkunaa tai kinkkua karpalokastikkeen kera. Itäeurooppalaisissa suvuissa voidaan syödä erilaisia kaaliruokia ja keittoja, ja muista maista lähteneet herkuttelevat usein omien perinteittensä mukaan. Yksi yleinen yhdysvaltalainen joulutapa on kuusen koristeleminen pop corneista tehdyillä nauhoilla. Jouluaterian suosittuja jälkiruokia ovat piirakat, joiden täytteenä voi olla esimerkiksi kurpitsaa, omenaa, pekaanipähkinöitä tai bataattia.
***
Jaksoitko lukea loppuun? Lähteenä käytetty iankaikkisen vanhaa Iltasanomien artikkelia.

Minä olen valmistautunut joulunherkutteluihin näin: Minun raapimapuussani on mahan mentävä aukko :-D

Ja lopuksi vielä tulipa sanottua: Promising Boy!


2 kommenttia:

  1. Luin kaiken ja ihmettelin, että kyllä olet viisas kissa, kun tuon kaiken tiedät. Ajattelin, että olet kierrellyt kilpailuissa kaikkialla ja kuullut.
    Mielenkiintoista joka tapauksessa.
    Hyvää joulun odotusta! Vatsaa kannattaa venyttää valmiiksi, että jouluna sitten jaksaa enemmän ;-)

    VastaaPoista
  2. Kyllä jaksoin lukea kaikki artikkeli eri maitten jouluista. Olet sinä Leo aika kiva kun olit kaikkilehtileikkeen tallentanut kirjoitit nyt tänne, nyt mekin tiedämme muiden maiden jouluperinne ruoat. Nyt kannattaa lepäillä moisen urakan jälkeen, hieno raapimispuu ja kiva masu sulla.

    VastaaPoista