Sitten leikitellään kuusen alla...ja Hermann ihmettelee moista touhua. |
Sinterklaasin (myös Sint Nikolaas) esikuva on Turkissa Myranin kaupungissa 300-luvulla elänyt tunnettu hyväntekijä, piispa Pyhä Nikolaus. Tarina hänen hurskaudestaan levisi maailmalle hollantilaisten merimiesten mukana. Hahmo on pohjana myös amerikkalaiselle Santa Clausille, jolle on periytynyt myös Sinterklaasin valkoinen parta ja punainen piispankaapu.
Nykyisin Sinterklaas saapuu Hollannin kaupunkeihin marraskuun lopulla laivalla tai veneellä, minkä jälkeen hän ratsastaa valkoisella hevosella kaduilla. Monet saapuvat katsomaan kulkuetta ja laulamaan. Tapahtuma esitetään myös televisiossa.
Mitäköhän näiden nappuloiden joulukenkiin on laitettu? Onko tullut karkkia vai risukimppu? Hmmmm..... |
Sinterklaasin saapumisen ja joulukuun viidennen päivän välillä lapset jättävät kenkänsä takan tai ulko-oven eteen ja laittavat sinne porkkanaa tai heinää Sinterklaasin hevoselle. Aamulla he löytävät kengästä karkkia.
Tuhmien lasten kenkiin ei ilmesty karkkeja, vaan Sinterklaasinapulaisen Zwarte Pietin, Musta Pekan, jättämä risukimppu. Ennen lahjojen jakoa molemmat ovat yhdessä tarkkailleet lasten käytöstä ja merkinneet havainnot Sinterklaasin suureen kirjaan.
Zwarte Piet koetaan joskus rasistiseksi, mutta hahmo periytyy keskiajan paholaisuskosta. Nykyisin lapsille kerrotaan Zwarte Pietin olevan musta, sillä se on liannut itsensä savupiipussa lahjoja tuodessaan. Ennen Pietin uhkailtiin vievän kaikista tuhmimmat lapset mukanaan Espanjaan.
Hollannissa lahjat jaetaan joulukuun viidennen päivän iltana. Perinteisesti lahjan mukana on pieni runo, joka liittyy saajaan tai paketin sisältöön. Jouluaattona lahjoja ei joissakin perheissä anneta ollenkaan, toiset taas kokoontuvat suvun kanssa syömään ja antavat pieniä lahjoja.
Hollantilaisen joulun perinteiset herkut eivät juuri eroa suomalaisista. Lapset saavat suklaasta tehtyjä kolikoita, Sinterklaas-hahmoja tai oman nimensä etukirjaimen suklaasta tehtynä. Myös piparkakkua maultaan muistuttavia pieniä keksejä (kruidnoten tai pepernoten) syödään. Näitä Zwarte Pietit jakavat lapsille Sinterklaasin saapuessa.
Hermann suomalaisen joulukuusen alla. |
Tässä vielä linkki Tunturisuden sivuihin. Voit lukea Hollannin mainiosta joulun vietosta täältä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti